Hoe beveilig jij je laptop?

Zowel internet security als thuiswerken zijn op dit moment een hot item. De websites die aangevallen worden door DDoS aanvallen vliegen je om de oren en ook de ene na de andere website heeft gevoelige data op straat liggen.

Hoe ga jij hier zelf mee om? Hoe beveilig jij je laptop of pc tegen internetcriminelen? In dit artikel geven we je 3 tips die je direct toe kunt passen:

Tip 1: gebruik een password manager

Je wachtwoorden opschrijven of ergens opslaan waar iedereen eenvoudig bij kan komen is geen heel goed idee.

Misschien gebruik je juist wel gemakkelijke wachtwoorden zodat je ze makkelijker onthoudt. Maar als jij ze makkelijk kunt onthouden, kunnen hackers deze ook snel raden. Geen al te slim idee dus.

Een goed alternatief is het hebben van een wachtwoord manager. Voor deze manager heb je maar één master wachtwoord nodig en met dit wachtwoord log je als het ware in op alle websites waar je een wachtwoord voor hebt opgegeven. Deze moeilijk te raden wachtwoorden sla je op in je wachtwoorden manager en daar staan ze veilig.

Een goede bekende password manager is bijvoorbeeld: lastpass. Neem zeker eens een kijkje op hun website, want met de gratis variant kom je al een heel eind.

Plak je webcam af

Tegenwoordig zit er in iedere laptop wel een webcam. Deze kun je aanzetten via software en dat is dus ook iets wat hackers kunnen doen. Niet echt een prettig idee als jij in je woonkamer zit te werken en je hebt niet door dat je camera is overgenomen. Plak deze dus af met bijvoorbeeld een stukje tape of een pleister. Zekere voor het onzekere toch?

Installeer altijd alle updates

Veel updates die gedaan worden aan het besturingssysteem hebben te maken met het dichten van beveiligingslekken. Vaak gebeurd dit omdat internetcriminelen een gat in de software hebben gevonden en hier misbruik van maken. De maker van je besturingsysteem of van bepaalde software die je gebruikt heeft dit gat (of lek) gedicht, maar dit is pas van kracht als jij deze netjes hebt geupdated.

Doe dit dus op tijd!

Heb jij een goede tip?

Jij hebt vast ook nog wel een goede tip voor ons. Laat dit dan weten in een reactie en zorg dat de lezers van dit blog door het leven gaan met een veiligere werkomgeving!

Plaats een reactie