Zijn fysieke apparaten kwetsbaar?

Het Internet of Things is in opkomst. Je hoeft alleen maar je woonkamer in te kijken dikke kans dat jij een apparaat hebt die met het WIFI is verbonden en je met je Smartphone kunt bedienen.

Super handig natuurlijk, maar tegelijkertijd brengt dit ook de nodige risico’s met zich mee. Want hoe zit het met de veiligheid van deze apparaten? In Nederland moeten elektrische apparaten terecht een keurmerk hebben en moeten ontwikkelaars dus aan hoge eisen voldoen.

In China is dit al heel anders. Hier werken ze amper met keurmerken en de standaarden die deze apparaten hebben liggen dus ook een stuk lager. Met de opkomst van websites zoals Alie Express is het inkopen in China een stuk eenvoudiger.

Voor een fractie van de prijs van het apparaat in Nederland heb je deze vanuit China besteld en soms al binnen twee weken in huis.

Elektrische apparaten zoals ventilatoren, mobiele airco’s, keukenmixers, smartphones etc. ze duiken steeds meer op in Nederland. Maar of deze echt keurmerken bevatten? Waarschijnlijk niet.

Wees dus kritisch op het aankopen vanuit China. Dit kan misschien wel goedkoop zijn, maar misschien is jouw smart device dusdanig gevoelig en makkelijk te hacken dat je straks ongewenste pottenkijkers hebt.

Plaats een reactie